Att tänka på inför en hårförlängning

Här kommer en bra text om hårförlängning som jag tagit från vår leverantör So Cap:

1. Viktigast av allt – gå på en konsultation! En konsultation ska alltid vara gratis och helt utan köpåtagande. Känn din stylist på pulsen. Är detta en människa du känner tillit för? Har du förtroende för att din stylist faktiskt engagerar sig i din dröm om ett långt, vackert och välvårdat hår eller är det en person som är mer eller mindre likgiltig tills dess att du börjar vifta med kreditkortet? 

2. Ligger normalpriset på under 2000 kr för 100 slingor? Troligtvis ganska dålig kvalitet både på hår och vax. Undvik om du inte vill bli besviken. Så här låga priser kan man bara hålla om man inte redovisar inkomsten eller om man köpt in mycket billigt hår.

3. Ligger normalpriset på över 5000 kr för 100 slingor? Du betalar troligtvis överpriser eller också betalar du för att få en hårförlängning gjord på en salong som ligger i lyxklassen. Det finns dock några få hårmärken (bland annat Great Lengths) som är oerhört dyra i inköp. Personligen anser jag inte att kvalitén uppväger priset för dessa hår då de inte håller längre eller är av mycket bättre kvalitet än t ex So.Cap.

4. Vilket hårmärke/hårmärken arbetar stylisten med och vad kan han/hon berätta om håret? Egna erfarenheter? Vilket märke använder stylisten själv? Var inte rädd för att fråga. En duktig stylist kan sina hår och kan berätta fördelar/nackdelar om alla de hår hon jobbar med.

5. Hur stor erfarenhet har stylisten? Hur många förlängningar gör hon per vecka/månad/år? Utbildningar i all ära, men en diplomerande hårförlängningskurs genom de stora leverantörerna i Sverige idag är på 4 timmar. De internationella utbildningarna brukar vara mycket bättre – längre – och grundligare. Fråga dig om du själv skulle kunna göra en säker och hållbar förlängning efter en 4 timmars kurs? Bedöma om din kund har problem med hårbottnen? Om hårkvalitén är för dålig? Ge råd om problem skulle uppstå? Konsultation, bedöma antal slingor, ge skötselråd?

Till sist ett varningens ord!
Det finns många “skojare” där ute som vare sig har en aning om vad det är för hår de jobbar med eller hur de ska utföra en hårförlängning med korrekt teknik. Många tjejer får sitt hår helt förstört pga oseriösa hårförlängare och det är också tack vare dessa amatörer som hårförlängningar har fått rykte om sig att göra så stor skada. 

Jag får ofta in förtvivlade kunder  på salongen som fått hårförlängningar utförda med runda fästen och där man använt lim/siliconfästen istället för keratinvax. Tittar man i hårbotten så finns det ofta mer avbrutna, korta hårstrån än friska och långa. Det är riktigt sorgligt och det är inte roligt att behöva tala om för dessa tjejer och kvinnor att deras hår är förstört och att de måste vänta med att sätta i en ny hårförlängning tills håret har hämtat sig. Äkta keratinvax är dyrt eftersom keratin är ett bioorganiskt material, dvs. ett ämne som finns naturligt i både hår, hud och naglar – medan lim och silicon är syntetiskt och billigt att ta fram. Mindre samvetsgranna tillverkare använder sig därför av de syntetiska materialen och många frisörer/stylister vet tyvärr för lite om extensions för att kunna avgöra skillnaden.

En hårförlängning ska heller aldrig göra ont! Du kan känna dig lite öm i hårbottnen om det är första gången du har en förlängning eller har mycket känslig hårbotten. Det kan också kännas lite ömt att sova på ditt nya hår de första nätterna. Det ska dock aldrig göra ont – då är det något som har gått galet och du ska antingen ta bort håret helt och hållet eller gå till din stylist och få håret kontrollerat. En del människor har t ex. mycket känsligt hår längre ned mot nacken och får besvär om slingor fästs för långt ner. Detta är dock svårt att veta innan man provat och har du ont på lokala områden är du troligtvis bara extra känslig där.

Detta inlägg har 2 kommentarer

    1. Ca 15 min men jag bokar alltid 30min.

Kommentera

Stäng meny