Allt du behöver veta om vegansk hårvård

Under det senaste decenniet har medvetenheten om veganska och cruelty free skönhetsprodukter ökat markant. Och hårvårdssektorn har givetvis inte stått opåverkad. Idag är djurrätt en etablerad och naturlig faktor som konsumenter tar hänsyn till i sitt köpbeteende. Och efterfrågan på veganska hårprodukter har fullkomligen exploderat. I det här blogginlägget kommer vi att utforska fördelarna med vegansk hårvård. Samt reda ut skillnaderna mellan veganska och icke-veganska alternativ och presentera några populära veganska varumärken som finns tillgängliga hos oss på Salong Barock:
Olaplex, Raw Roots, Hermans och Malibu C.

Vad innebär det att en produkt är vegansk?

Att en produkt är vegansk innebär att den inte innehåller några ingredienser av animaliskt ursprung. Inte har testats på djur och inte heller säljs i länder där djurtester krävs för försäljning.

Traditionellt innehåller många hårprodukter animaliska ingredienser, såsom lanolin (fett från fårull), keratin (protein från djurhår) och bivax. Dessa ingredienser har under lång tid varit självklara i hårvårdsprodukter tack vare sina mjukgörande, stärkande och skyddande egenskaper.

Veganska hårprodukter, å andra sidan, är alltså istället tillverkade helt utan några animaliska ingredienser eller biprodukter från djur. Exempelvis ersätts lanolin ofta av kokosolja. Bivax byts ut mot vax utvunnet ur kandelillakaktus. Istället för att använda animaliskt kollagen används extrakt från alger, aloe vera eller linfröolja. Och animaliskt keratin ersätts ofta av vete- eller sojabaserade proteiner. Även om utvinningsprocessen av de olika ämnena skiljer sig åt, blir resultatet detsamma som med produkter innehållandes animaliska ingredienser.

Hur vet man att en produkt är vegansk?

För att det ska vara lättare att välja djurvänliga produkter till sin skönhetsrutin, finns det några olika märkningar att hålla utkik efter på produktförpackningarna. Såhär ser de vanligaste märkningarna och symbolerna för veganska skönhetsprodukter ut:

Vegan Society’s Vegan Trademark

Leaping Bunny

PETA’s Beauty Without Bunnies

Certified Vegan

I’m Vegan av Djurens Rätt

Om du ser en eller flera av de här märkningarna på en produkt kan du alltså vara helt säker på att produkten är 100 % vegansk och fri från djurtester, vilket garanteras av utfärdaren av märkningen. Det är dock viktigt att komma ihåg att en produkt inte måste ha någon särskild märkning för att vara vegansk. Även produkter utan ordet ”vegan” kan vara fria från animaliska ingredienser och djurtester! Läs därför gärna igenom ingredienslistan på dina favoritprodukter. Kanske har du redan några veganska produkter hemma?

Fördelar med att använda veganska hårvårdsprodukter

Det finns många fördelar med att välja veganska hårprodukter. För det första anser många att veganska produkter är framställda på ett mer etiskt sätt än icke-veganska produkter, då de inte innehåller några animaliska ingredienser eller är testade på djur. Dessutom är det vanligt att veganska varumärken strävar efter att vara extra miljövänliga. Genom att exempelvis använda förnybara och hållbara ingredienser samt återvinningsbara förpackningar för sina produkter.

I motsats till vad många konsumenter tror, innebär inte frånvaron av animaliska ingredienser per automatik några kompromisser med produkternas kvalitet eller effektivitet. Idag är marknaden full av veganska hårvårdsmärken som med hjälp av sina högkvalitativa och innovativa produkter kan leverera fantastiska resultat inom både färg, vård och styling helt utan ingredienser från djurriket

Veganska hårvårdsprodukter på Salong Barock

På Salong Barock vet vi att bra hårvård inte behöver innebära animaliska ingredienser eller att produkten testats på djur. Genom att välja veganska alternativ till din behandling gör du ett medvetet och hållbart val utan att tumma på kvaliteten av det resultat du vill uppnå.

Som en frisörsalong som värderar både kvalitet och hållbarhet är Salong Barock stolta över att kunna erbjuda ett urval av helt veganska hårprodukter till våra kunder. Vi har noggrant valt ut några av de mest populära och effektiva märkena på marknaden för att kunna erbjuda behandlingar och styling i toppklass, utan att du som kund ska behöva kompromissa med dina etiska principer. Vi guidar dig gärna genom vårt sortiment av veganska hårprodukter och hjälpa dig att hitta de produkter som passar bäst för dina behov och önskemål.
Dessutom är alla våra salongsprodukter som vi arbetar med veganska!

Veganska hårvårdsmärken på Salong Barock

Olaplex har blivit ett känt namn inom hårprodukter. Framförallt för sin revolutionerande teknologi som reparerar och stärker håret genom att återuppbygga bindningar i hår som har skadats av kemiska behandlingar eller överdriven värmestyling. Resultatet är ett friskare och mer motståndskraftigt hår som ser glänsande och livfullt ut. Olaplex produkter är inte bara veganska utan också helt fria från sulfater och parabener.

Vi på Salong Barock och Barocks.se är en auktoriserad återförsäljare av Olaplex.

Raw Roots är ett varumärke som specialiserar sig på ekologiska och veganska hårprodukter, producerade i Danmark. Deras produkter är helt fria från syntetiska tillsatser. Och är istället rika på näringsämnen från naturliga ingredienser som tillför fukt, stärker och ger näring åt ditt hår.

Ekologisk och vegansk hårvård

Hermans är ett populärt varumärke inom vegansk hårfärg och är särskilt kända för sina extremtoningar. De har över 30 olika färger att välja mellan och det finns även blekning man kan köpa med

Vegansk hårvård

Malibu C är ett professionellt varumärke som erbjuder veganska hårprodukter, speciellt utformade för att bekämpa och förebygga hårskador orsakade av miljöfaktorer såsom föroreningar och mineralavlagringar. Deras produkter innehåller bland annat antioxidanter och naturliga extrakt som skyddar och stärker håret. Malibu C fokuserar på att använda naturliga ingredienser och innehåller bland annat fruktsyror, antioxidanter och botaniska extrakt i sina produkter.

vegansk hårvård

På Salong Barock vill vi göra det enkelt att låta skönhet och hållbarhet gå hand i hand utan att behöva tumma på kvaliteten och den lyxiga känslan av en salongsbehandling eller -styling. Oavsett om du besöker oss för en vårdande behandling, färgning eller klippning kan du känna dig trygg i vetskapen om att våra duktiga frisörer kan uppnå fantastiska resultat med 100 % veganska produkter.