Skillnaden mellan professionella frisörhår och billigare konsumenthår

Först och främst finns det en mycket stor skillnad mellan frisörhåren och konsumenthåren – det är helt klart. Håren skiljer sig åt både i ursprung, struktur, kvalitet, skötsel, pris och behandling.

Vid en första anblick och ”touch” brukar den som inte har så mycket erfarenhet av löshår så gott som alltid tycka att konsumenthåret är av bättre kvalitet än frisörhåret.

Varför är det så? Det ska vi göra vårt bästa för att svara på.

Konsumenthåren är alltid mycket glansiga och helt silkeslena att ta i när de precis tas ur sina förpackningar. Detta beror på att de blivit ytbehandlade med fabrikssilikon. Anledningen till att de blir ytbehandlade är för att de annars överhuvudtaget inte skulle gå att använda. Dessa hår syrabehandlas för att göras tunnare i strukturen, därefter bleks de kraftigt, färgas in med textilfärg och slutligen ytbehandlas de med fabrikssilikon. Om man i teorin aldrig skulle tvätta dessa hår skulle de hålla sig i det skick de är i när man får det i handen för evigt. Det är först när håret börjar användas och behöver tvättas som fabrikssilikonet slits bort. När detta sker blir håret naturligtvis lika torrt, tunt och stripigt som det var innan ytbehandlingen. Normalt sker det efter några tvättar. En del hår kan hålla sig fina lite längre dock, upp till en månad ibland om man har tur.

Om man som konsument är ute efter att bära ett löshår som är mycket glatt, glansigt och ser lite onaturligt dockhårsaktigt ut så finns det ingen anledning till att byta till ett frisörhår. Och faktum är att det finns de som trivs med den här typen av hår. Det kräver ingen egentlig skötsel eftersom fabrikssilikonet och den hårda behandlingen gör att håret inte svarar på vårdande produkter. Hur mycket man än packar in håret eller hur mycket serum man än använder, så kommer inte håret bli bättre när ytskiktet väl har slitits bort. Då får man istället köpa nytt hår.

De professionella löshåren är mycket mattare än konsumenthåren och kan precis som ett äkta hår ha ett och annat kluvet hårstrå. Man kan även hitta grå hårstrån i de mörka håren eller mörka hårstrån i de blonda håren. Detta beror på att ett frisörhår aldrig någonsin ytbehandlas med något annat än hårinpackning, att det aldrig bleks (det avpigmenteras vilket är en annan typ av behandling) samt att det endast färgas in med milda växtbaserade färger. På grund utav detta har frisörhåren samma utseende som våra egna hår och går därför naturligt ihop med håren på vårt huvud. Och hur många människor tror Du har ett glansigt barbiehår på riktigt?

Till skillnad från konsumenthåren måste frisörhåren redan från första tvätten vårdas med bra fuktgivande produkter. Man behöver ett bra schampo, en hårinpackning som ger intensiv fukt samt ett serum som tillför fukt och näring till det torra håret. Frisörhåren blir med en sådan behandling finare och finare och man kan bära det/återanvända det länge, normalt mellan 3-6 månader, ibland ännu längre. Faktum är att frisörhåren brukar vara som finast efter någon månad när det mättats på fukt.

Ytterligare en skillnad mellan konsumenthår och frisörhår är hur ofta håret kan tvättas, fönas, stylas, tonas och färgas. Det finns också olika typer av förfarande för det äkta frisörhåret efter tvätt om man är ute efter ett särskilt resultat –  t ex rakt hår, vågigt hår, lockigt hår.

-EuroSoCap’s hemsida.

Lämna ett svar