Du visar för närvarande Backstage som Eurovision Stylist 2022

Backstage som Eurovision Stylist 2022

Det här är ett blogginlägg jag skulle ha skrivit för längesen… Visst vill du veta allt om min upplevelse som Eurovision Stylist backstage i Italien med Moroccanoil!?

Och varför gör jag detta nu? Jo, för att jag ska jobba backstage på Eurovision 2024 i Malmö! Woop! Woop!
Jag älskar för övrigt både Melodifestivalen och Eurovision så det här har jag jobbat hårt för.

Backstage at Eurovision Song Contest

Men åter till början… Först var jag ju med i en Moroccanoil frisörtävling (mer om det i detta blogginlägg) där jag blev en av sex vinnare från flera länder. Och jag var den enda svenska frisören som blev utsedd med mitt tävlingsbidrag.
Vinsten var en resa till Italien och få vara med backstage på Eurovision och jobba som Eurovision Stylist i Moroccanoil frisörteam. Samt att se båda semi- finaler och den stora finalen live på plats i VIP. Resa, boende, mat och till och med fickpengar stod Moroccanoil för.

Resan till Turin i Italien var ju under pandemin så vi fick göra Coronatester både innan resan och sedan var tredje dag under vår vistelse där. Och jag var supernoga innan min resa, umgicks typ inte med någon för rädd av smitta…
Flygresan dit var lyxig och de hade uppgraderat mig hela vägen från Sundsvall till Turin. Mina resväskor var fulla av snygga outfits och arbetsgrejer så jag var redo!

Väl framme tog en chaufför emot mig och i hotellrummet väntade goodiebags som hette duga. Två överfulla väskor med arbetsprodukter, arbetskläder och andra gåvor. Så generöst! Och tungt… och jag började redan få panik över hur jag skulle få hem allt detta sen…

Moroccanoil Bubble Backstage

Dagen efter hade vi möte alla stylister och åkte sedan tillsammans till arenan. Där fick vi en runtur på hela området som var specialbyggt för eventet. Det var tält på tält, på tält utanför arenan och hela arbetsområdet var flera fotbollsplaner stora!
Jag minns speciellt att pressområdet för alla journalister från alla länder var ett stort gigantiskt tält. Och så hade alla varsitt bord som ett kontorslandskap.

Backstage-området var uppdelat och säkerheten var hög, det var vakter vid varje sektion som kollade våra namnbrickor. Så olika markörer på brickan betydde att man hade tillgång till olika delar bakom kulisserna.
Typ det som jag inte hade tillgång till var ”press area” och ”backstage scene” samt rummet där all scenografi var till alla artisters framträdande.

Vårt arbetsområde hette Moroccanoil Bubble Backstage som hade ett eget stort utrymme i backstage-området som var brevid kafeterian, makeup artisternas arbetsplats och det allmänna backstage- området. Svårt att förklara men lite som i hjärtat av allt annat. För bredvid oss så hängde dem flesta artister, dansare, alla i deras team då det var som ett uppehållsrum där. Det fanns soffor, massa TV-skärmar som visade allt från scenen (som vi absolut inte fick filma btw), arkadspel med mera.

Eurovision Semifinal 1

Vi som vann Eurovision tävlingen fick gå upp till VIP läktaren och se semifinalen. Så himla mäktigt att se allt live på plats. Det händer så mycket på scenen och allt runtomkring som man inte ser på TV när man kollar i soffan…
Och inför detta hade jag lyssnat på alla länders bidrag så jag hade gjort min hemläxa för att ha koll på artisterna och så vidare. Men när man hör och ser ett uppträdande kan uppfattningen om låten förändras helt. Scennärvaro och energin i rösten påverkar upplevelsen så att många låtar fick nytt liv. Mina favoriter ändrades helt klart efter båda semifinalerna!

Backstage Dag 2

Inför vårt arbete var vi indelade i grupper. Det är ju väldigt långa dagar med tanke på att det är repetitioner på dagen och show på kvällen. Så vi hade tre hårteam med varsin team leader. Antingen så jobbade man förmiddag eller eftermiddag/kväll. Och alla jobbade mitt på dagen för då var det mest att göra.
Vi åkte alltid tillsammans och vi hade egna bussar som tog oss direkt till backstageområdet vid PalaOlimpico i Turin där Eurovision var. Så vi hade reschema och arbetschema att följa.

Moroccanoil Stylist x Eurovision Song Contest

På våra arbetstider kunde alla artister, dansare, producenter och så vidare boka in sig för tvätt, styling och klippning. Och vi hade en app där vi kunde se våra bokningar. Men man visste oftast inte hur dagen skulle se ut eftersom mycket hände i sista minuten. Så på morgonen när man kom kanske man hade två bokningar. Och sedan helt plötsligt så var man fullbokad.

I vår ”Moroccanoil Bubble Backstage” hade vi en reception där det oftast stod två stycken som tog emot bokningar. Och det var faktiskt oftast kö där. Många gånger kom kanske en assistent eller en producent och bokade tid till sin artist.
Men alla som jobbade backstage i princip var välkomna att boka hos oss. Och hade vi ledig tid över så kunde vi ta emot personal på plats också. Till exempel så gjorde jag tjejen i kafeterian en gång, och en av sjukhuspersonalen där en morgon.
I övrigt så hade alla artister förtur inklusive dem i deras team.

Många kom för att få håret tvättat och stylat. Eller så hade vi som träning att göra frisyren på någon inför finalen. Det kunde vara allt möjligt faktiskt… en del frisörer jobbade t ex inte med att klippa killar. Eller en del var duktiga på flätor osv. Så vi fick hjälpas åt och på grund av tidsbrist jobbade man ofta 2st stylister på en. Och på en del artister var man till och med 3st stylister!

Jag stylade till exempel Dominika från We Are Domi vid två tillfällen. Innan hennes sista uppträdande hade hon fått talförbud och behövde vila rösten. Så hon skrev på mobilen, men det gjorde ingenting. För jag hade redan gjort hennes hår en gång då så jag visste vad vi skulle göra.

Här är några frisyrer jag gjorde en dag:

Sista bilderna här ovan är när Christer Björkman skulle ha en prisutdelning backstage. Precis vid vårt arbetsbord. Och jag blev sjukt starstruck! Mina frisörkollegor förstod inte alls vem han var och fattade inte varför jag skulle ha en bild med honom, haha!

Mera bilder från Italien

Nu är det inte säkert att alla bilder hamnar i rätt ordning men det är lite blandat från semifinal 2 och finalen kanske.
Alla var superhypade inför att Måneskin skulle komma lördagen till finalen. Men tyvärr skulle de inte ha håret fixat av oss.
Alla artister fick välja om de ville boka tid hos oss. Så en del hade egna frisörer och stylister med sig. Men majoriteten fixade sig hos oss på något sätt. Det var ju många killar med i produktionen. Och de behövde ju inte alltid stylas inför scenen, men dem klippte sig eller fick håret tvättat och så vidare.

Till exempel så hade jag en av killarna från norska Subwoolfer på tvätt med låååång hårmassage. Han tyckte det var så avkopplande att han kom tillbaka dagen efter igen och ville ha just mig!

På kvällarna hade vi oftast så mycket energi att det var svårt att sitta still. Men det blev en del mysiga restaurangbesök, något glas vin och härligt sällskap med dem andra frisörerna. Eftersom vi var i Italien var det en del italienska frisörer men annars var det frisörer från Moroccanoils utbildningsteam från bland annat England, Holland med mera.

Jag hängde mest med två andra Eurovision stylist frisörer som också vunnit tävlingen. Jaana från Finland och Hailey från USA. Bild 5.

Eurovision Song Contest Grand Final

Hela veckan hade man jobbat upp sig till finalen. Vi visste ju inte vilka som skulle gå vidare till den stora finalen… så när andra deltävlingen var slut och bidragen hade gått vidare fick man planera på nytt.
Vissa av våra team hade ju redan bokade artister och till finaldagen fick vi styra om för att passa tidsplaneringen. Alla dagar var det ju dessutom intervjuer och andra tidsbokningar att ta hänsyn till.

Det var verkligen fullt upp hela dagen, och vi hade en sådan härlig energi allihopa bakom scenen. Hade man ingen bokning själv hjälte man någon annan eller städade undan. Men vi behövde finnas till hands hela tiden. Och jag ville ju visa framfötterna så man tog inte så många raster om jag säger så.
Man kände även av artisternas nervositet och när dem satt i ens stol försökte man verkligen ge dem en stunds egentid. Därför tyckte jag det ibland var jobbigt att fota dem just där och då. Det kändes som man inkräktade på deras privatliv verkligen. Och jag ville verkligen respektera dem, så ibland tog jag inga bilder eller videos.
Men framförallt så hann man inte alltid filma eller fota allt! Det var liksom på löpande band och det var alltid en massa annat folk runtomkring och det hände en massa saker överallt…

Men vilken upplevelse! Så många härliga människor, bra musik och HÅR. Fantastiska frisyrer, kreationer och stylingar hela dagarna av oss alla frisörer på plats.

Nästa bildbomb:

Eurovision Stylist 2022

Här är en video som Moroccanoil producerade:

The Eurovision Song Contest Malmö 2024

Men jag ser VERKLIGEN fram emot att få jobba på hemmaplan den här gången. Slippa att jobba i ansiktsmask och att få prata mer svenska. Även om jag inte har något problem med engelskan… det är ju så många internationella där ändå så kommer bli mycket engelska i alla fall.
Som Eurovision Stylist vet jag att jag måste prestera.
Jag förbereder mig genom att veta mina produkter, tänka på hur jag jobbar och att hela tiden göra mitt bästa.

Här kommer jag ESC 2024!